Bülten Sıra No: 2024/6144

GET-APP BGB Sorgulaması Hk.

24 Temmuz 2024, Çarşamba

Sayın Üyemiz,

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda Ticaret Bakanlığı tarafından alınan bir yazıya atıfla, mikro ihracatçılarımızın Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamelerinde (BGB) göndericisi/ihracatçısı oldukları eşyaya ilişkin ihtiyaç duydukları bilgilere erişebilmelerini sağlamak amacıyla GET-APP programında “BGB İşlemleri” adı altında sorgulama menüsü oluşturularak uygulamaya alındığı ifade edilmektedir. 

Bu kapsamda, https://uygulama.gtb.gov.tr/GETAPP adresinden erişilebilecek olan “BGB İşlemleri” menüsüne, yeni düzenlemenin amacı doğrultusunda sadece “fs-firma sahibi” profiline sahip kullanıcılar tarafından ulaşılabileceği ve söz konusu profile yetkilendirmelerin GET-APP üzerinden değil gümrük müdürlükleri tarafından yapılmakta olduğu dile getirilmektedir. Firma sahibi profiline sahip olmayan kullanıcıların gerekli şartları taşımaları halinde gümrük müdürlüklerine başvurarak bahse konu profili almalarının mümkün olduğu belirtilmektedir. 

Anılan yazıda devamla, BGB sorgulamasının detaylı veri içerdiğinden en fazla 7 gün için yapılabilmekte olduğu, sorgulamada taşıma senedi yazılmadan doğrudan tarih aralığı girilip sorgulama yapılabildiği gibi taşıma senedi numarası girilerek de sorgulama yapılabildiği ve buna ilaveten sorgulama sonuçlarının excel olarak dışarı aktarılabildiği vurgulanmaktadır. Bununla birlikte, mikro ihracatçılarımızın ihracat rakamlarının değerlendirilmesinde ihtiyaç duydukları BGB ve Detaylı Beyan kapsamı e-ihracat verilerini aylık ve yıllık olarak sorgulayabilmesine yönelik çalışmaların da devam ettiği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.