Bülten Sıra No: 2023/5846

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması Hakkında

05 Eylül 2023, Salı

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilmekte; ilaveten Anlaşma’nın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle tarafların gümrük vergilerine ilişkin detaylı indirim takvimini içeren Bilgi Notu Bakanlık web sitesinde yayımlanmış olup, https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/serbest-ticaret-anlasmalari/yururlukte-bulunan-stalar/birlesik arap-emirlikleri internet sitesinden ulaşılabildiği aktarılmaktadır.

 

Anlaşma standart bir serbest ticaret anlaşması olmayıp, tüm tarifeleri kapsamamaktadır. Yine de iki ülkenin mal ticaretinin %80’den fazlası tercihli ticaret kapsamına alınmıştır.

 

Anlaşma kapsamındaki Türkiye’nin taviz uygulayacağı tarifeler ve gümrük vergisi indirim takvimi aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

 

metin, ekran görüntüsü, yazı tipi, sayı, numara içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

Sektörlerimiz açısından değerlendirildiğinde Türkiye’nin taviz uygulayacağı tarifeler arasında deri ve ayakkabı ürünleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin çoğu bulunmamaktadır. Sektörlerimiz açısından tavize konu olan ürünler aşağıda listelenmektedir:

 

Tarife

Modalite

4203

10

5402

10

5407

10

5703

10

 

BAE’nin taviz uygulayacağı tarifeler ve indirim takvimi aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

 

metin, ekran görüntüsü, yazı tipi, sayı, numara içeren bir resimAçıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

Sektörlerimiz açısından BAE’nin taviz uygulayacağı ürünlerin, bazı hariç tutulan kalemler hariç olmak üzere hemen hemen tamamı E(0) olup anlaşmanın yürürlüğe girdiği andan itibaren gümrük vergileri sıfırlanmıştır. (BAE daha önce Türk menşeli ürünlere %5 gümrük vergisi uyguluyordu)

 

Türkiye ile BAE, anlaşma kapsamındaki ikili menşe kümülasyonu sistemi ile birbirleri menşeli ürünlere basit işçilik ile menşe kazandırabilmektedir. Fakat üretimde 3. Bir ülke girdisi kullanıldığında anlaşmanın Ek-2’sinde yer alan liste kuralları geçerli olacaktır.

 

Anlaşma metnine ve eklerine ulaşmak için tıklayınız.



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.