Bülten Sıra No: 2023/5731

Özel Ekonomi Bölgeleri /S. Arabistan Hk.

20 Nisan 2023, Perşembe

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bir yazıda, Riyad Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen bir yazıya atıfla, Suudi Arabistan Krallığı (SA) Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından 13 Nisan 2023 tarihinde SA'da dört Özel Ekonomi Bölgesi'nin (ÖEB) kurulacağının duyurulduğu belirtilmektedir. Riyad, Cizan, Ras Al-Khair ve Kral Abdullah Ekonomi Şehri'nde yer alacak ekonomi bölgelerinin amacının, küresel boyutta yatırımcılara rekabetçi koşullar sağlanarak hem yerli yatırımların hem de doğrudan yabancı yatırımların artırılması olduğu ifade edilmektedir. Yeni Özel Ekonomi Bölgelerinin, ülkedeki iş yapma şeklini önemli ölçüde etkileyeceği, bölgelerin on binlerce yeni istihdam yaratacağı vurgulanmaktadır.

ÖEB'ler; ülkede uygulanmakta olan ekonomik, ticari ve mali alanlara ilişkin mevzuatlardan farklı düzenlemelerin olacağı; yatırım, ticaret ve istihdam konularında avantajlı koşulların sağlanacağı coğrafi alanlar olarak tanımlanmıştır. ÖEB'lerde daha düşük kurumlar vergisi uygulaması, stopaj ve KDV istisnası, gümrük vergilerinden muaf makine ve hammadde ithalatı, %100 yabancı mülkiyetli şirket kurulumu, şirket kurulma prosedürlerinde kolaylık, yabancı istihdamında esneklik ve yüksek kaliteli altyapı imkânları gibi çeşitli avantajların sağlanacağı belirtilmiştir.

Bu kapsamda, yukarıda özet bilgilerine yer verilen Özel Ekonomi Bölgelerine ilişkin ayrıntılı bilgiye aşağıda yer alan  üzerinden ulaşılabilmektedir.

Link: https://sez.ecza.gov.sa/pdf/special_economics_zone_brochure_english.pdf 



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.