Bülten Sıra No: 2023/5723

ÇHC Vize Sorunu Hk.

17 Nisan 2023, Pazartesi

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, 11 Ocak 2023 tarihi itibariyle Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) tarafından yaklaşık 3 yıldır süregelen karantina uygulamaları sona erdirilmiş olup, müteakiben yapılan resmî açıklama ve duyurular çerçevesinde yabancı ülke vatandaşlarına turistik ve iş amaçlı Çin vizesi verilmeye başlanmıştır. ÇHC’ne yönelik Türk firmalarının ziyaretleri de bu itibarla yeniden başlamış bulunmaktadır.

Keyfiyete ilişkin olarak Şanghay Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıda, Ataşeliklerinin görev bölgesinde önümüzdeki dönemde 18-20 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek başta Sial China Fuarı olmak üzere milli katılım fuarları listesinde yer alan fuarlara iştirak edecek ihracatçı firma temsilcilerinin ÇHC'ye giriş için vize almada sorun yaşadığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, konunun Ataşelikleri tarafından yapılan incelemeler neticesinde, vize için gerekli olan resmi kurum davetiyesinin temin edilemediğinden dolayı vize prosedürlerinin başlatılamadığı, 2019 yılının sonundan itibaren Türk firmalarının fuar katılımları için resmi kurum davetiyesinin talep edildiği, pandemi kaynaklı olarak fuarların düzenlenememesi nedeniyle söz konusu hususun o dönemde fazla dikkat çekmediği ancak 2023 yılı itibariyle Çin’deki fuarların yeniden başlamasıyla fuar katılımcısı firmalarımız açısından önemli bir sorun yaratma potansiyelinin olduğunun anlaşıldığı ve keyfiyete ilişkin Ataşeliklerince de girişimde bulunulmasına karşın sorunun çözümünde ilerleme kaydedilemediği belirtilmektedir.

Önümüzdeki dönemde ÇHC'de düzenlenecek ya da düzenlenmesi planlanan milli katılım organizasyonları ve ihracatçı firmaların, fuar katılımları kapsamında vize için gerekli resmi kurum davetiyesinin temin edilebilirliği imkanının göz önünde bulundurması gerektiği ifade edilmektedir.



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.