Bülten Sıra No: 2021/5011
İspanya, İtalya ve Almanya menşeli/çıkışlı ithalatta Önlemlerin Etkisiz Kılınması Soruşturması’nın sonuçlanması hakkında
Sayın Üyemiz,
26.08.2021 tarihli ve 31580 sayılı (bugünkü) Resmi Gazetede yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (2021/41) ile,
İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (2020/14) çerçevesinde İspanya, İtalya ve Almanya menşeli/çıkışlı 54.07 (“sentetik filament iplikten dokunmuş mensucat (giyim için olanlar)” ile 55.13, 55.14, 55.15 ve 55.16 (“sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat”) gümrük tarife pozisyonlarında tanımlı ürünlerin ithalatında mevcut uygulanan antidamping önlemlerinin etkisiz kılınmasına yönelik olarak başlatılan soruşturma sonuçlandırılmıştır.
Buna göre, Çin menşeili sentetik filament iplikten dokunmuş mensucat (giyim için olanlar) ithalatında uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin, işbirliği yapmadıkları belirtilen aşağıdaki tabloda yer alan firmalardan yapılan ithalatta yine tabloda gösterilen oranlarda uygulanmasına karar verilmiştir.
Çin menşeli sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat ithalatında uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin ise, işbirliği yapmadıkları belirtilen aşağıdaki tabloda yer alan firmalardan yapılan ithalatta yine tabloda gösterilen oranlarda uygulanmasına karar verilmiştir.
Sözkonusu soruşturma çerçevesinde Çin menşeli ithalatta uygulanan dampinge karşı önlemlerle aynı şekil ve oranlarda teminata bağlanmış işlemlere yönelik olarak ise gümrük idarelerince İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kararın 11’in maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca işlem tesis edilmesi, buna göre fazladan alınan teminatın iadesine karar verilmiştir.
İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kararın 11’in maddesi:
Madde 11 — Kesin önlemlerin, yürürlükteki dampinge karşı vergi veya telafi edici vergiden kaçınma dışında yeterli bir haklı nedeni veya ekonomik gerekçesi bulunmayan bir uygulama, işlem veya iş sonucunda etkisiz kılındığının açılacak soruşturma neticesinde belirlenmesi halinde, dampinge karşı vergiler ile telafi edici vergiler, önleme konu ülkeden benzer mallar ya da parçaları ile bunların üçüncü ülkelerden ithalatını da kapsayacak şekilde genişletilerek uygulanabilir. Dampinge karşı vergi ya da telafi edici verginin önleme konu ülkede yerleşik üretici/ihracatçıların belirtilmesi suretiyle ayrı olarak tespit edildiği hallerde, ayrı miktar veya oranlara tabi olan firmalar için uygulanan dampinge karşı vergi veya telafi edici vergi, o ülke için geçerli en yüksek oran ya da miktardaki dampinge karşı vergi veya telafi edici vergiyi geçmeyecek şekilde yükseltilebilir. Bu fıkraya göre yürütülecek soruşturmalar süresince, soruşturma konusu malların ithalatı, etkisiz kılındığı öngörülen önlem tutarı kadar teminata bağlanabilir.
Kesin önlemlerin ihraç fiyatlarını düşürmek suretiyle etkisiz kılındığının açılacak soruşturma neticesinde belirlenmesi halinde, belirlenen yeni damping marjına göre dampinge karşı vergi yeniden tespit edilir. Bu fıkraya göre yürütülecek soruşturmaların, normal değerin yeniden incelenmesini de kapsaması halinde, soruşturma konusu malların ithalatı soruşturma süresince, etkisiz kılındığı öngörülen önlem tutarı kadar teminata bağlanabilir.
Soruşturma konusu malların ithalatının teminata bağlanması ve bilahare soruşturma sonucunda önlem uygulanmasına karar verilmesi halinde; karar verilen önlem ile mevcut önlem arasındaki farka tekabül eden teminatlar hazineye irat olarak kaydedilir. Karar verilen önlem ile mevcut önlem arasındaki farktan fazla olan teminat iade edilir, az olan kısım için ise tahsilat yapılmaz. Soruşturmanın önlemsiz kapatılmasına karar verilmesi halinde teminat uygulamasına son verilir ve alınan teminatlar iade edilir.
Sözkonusu Tebliğ’e https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/08/20210826-3.htm bağlantısından ulaşım sağlanabilmektedir.