Bülten Sıra No: 2021/4722
Irak Üretici Kayıt Sistemi Hk.
Sayın Üyemiz,
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Bağdat Ticaret Müşavirliğimizin Irak ilgili makamları ile yaptığı görüşmelerin sonucunda edinilen şifahi bilgiye göre, Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar ve Ticari Hizmetler Devlet Şirketi tarafından 1 Ekim 2020 tarihinden başlamak üzere kademeli olarak Kayıt Sertifikası (Certificate of Regestration - CoR) uygulamasına geçildiği ve belli ürün gruplarında Irak’a mal satışlarında ithal lisansı düzenlenebilmesi için bu sertifikanın bir ön koşul haline geldiğinden bahisle, 1 Ekim 2020 - 31 Aralık 2020 tarihleri arasının geçiş dönemi olarak öngörülmüş olduğu ve 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Üretici/Tedarikçi Kayıt Sistemi’ne tam olarak geçileceği belirtilmektedir.
Alınan yazıya göre, TÜV Rheinland firması Kayıt Sertifikası düzenlemesi hususunda tek yetkili kuruluş olarak görevlendirilmiş olup, sertifikaların geçerlilik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Üreticiler ve/veya tedarikçiler tarafından TÜV Rheinland firmasına başvuru yapılmasının ardından ilk olarak belge incelemesi yapılacak, daha sonra imalatçı ve/veya tedarikçinin tesislerinde doğrulama denetimi gerçekleştirilecektir. Üretici ve/veya tedarikçi için Kayıt Sertifikası (CoR) düzenlenmesinin ardından ilgili ithalatçı tarafından ithalat lisansı temin edilebilecektir. Söz konusu belgeler Irak sınırında doğrulanacak ve Irak Ticaret Bakanlığına yazılı olarak bildirilecektir. TÜV Rheinland firması tarafından açıklanan fiyat tarifelerine bakıldığında, bahse konu kayıt sertifikası uygulaması kapsamında; üretim tesisi incelemesi için günlük 3.200 ABD Doları, tüccar denetimi için 500 ABD Doları, sınırdan geçişlerde tır ve konteynır başı 15 ABD Doları kontrol ücreti tahsil edileceği anlaşılmaktadır.
Yazıda, uygulamanın ilk olarak “elektrikli ürünler” için 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla başlayacağı, daha sonra kademeli olarak “kimyasal ürünler ve kozmetik ürünleri”, “tekstil, deri, ayakkabı”, “mutfak ve yemek pişirme aletleri”, “kağıt ürünleri”, “taşıtlar ve yedek parça”, “inşaat malzemeleri”, “temizlik ürünleri”, “plastik ve kauçuk ürünleri”, “boya, cila ve macun”, “gıda ürünleri” ve 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla de diğer bütün ürünler için yaygınlaştırılacağı ve konunun Bakanlıkça yakından takip edildiği ifade edilmektedir.