Bülten Sıra No: 2020/4678

ABD Anti-Damping Soruşturması

03 Aralık 2020, Perşembe

Sayın Üyemiz,

 

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Kamboçya, Endonezya, Malezya, Sırbistan, Tayland ve Vietnam’ın yanı sıra ülkemiz menşeli döşek ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması yürütülmektedir.

 

Soruşturma kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından dampingin mevcudiyetine yönelik, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut damping uygulamasının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin ayrı soruşturmalar yürütülmekte olup; ITA 3 Kasım 2020 tarihinde yayımlanan ön kararında, %20,03 oranında bir damping marjı belirlemiştir. ITA tarafından yürütülen soruşturma hâlihazırda devam etmektedir.

 

Öte yandan, ITC ön kararını 15 Mayıs 2020 tarihinde açıklamış ve ABD yerli endüstrisinin zarara uğradığına ilişkin belirtilerin mevcudiyetini tespit ederek soruşturmanın sürdürülmesine karar vermiştir.

 

Soruşturmanın nihai aşamasına ilişkin takvim ABD Resmi Gazetesinde (https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2020-11-27/pdf/2020-26164.pdf ) yayımlanmış olup buna göre; 18 Mart 2021 tarihinde bir kamu dinleme toplantısının düzenlemesi öngörülmektedir. Kamu dinleme toplantısına katılacak tarafların bu taleplerini 12 Mart 2021

tarihine kadar Komisyona iletmeleri beklenmektedir. Ayrıca, soruşturmanın ilk aşamasında taraf olmamış ilgililerin kamu dinleme toplantısı tarihinin 21 gün öncesine kadar soruşturmaya taraf olmaları gerekmektedir. Tarafların nihai görüşlerini Komisyona iletmeleri için son tarih ise 16 Nisan 2021’dir.



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.