Bülten Sıra No: 2020/4520

AB Ambalaj Ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Taslağına Görüş Verme

28 Temmuz 2020, Salı

Avrupa Birliği tarafından Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında 2021 yılının 2. çeyreğine kadar, 94/62/EC sayılı Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği başta olmak üzere, ambalajlama ve ambalaj atıklarının önlenmesine ilişkin tedbirler kapsamında mevcut gerekliliklerin gözden geçirilmesi sürecinin tamamlanması hedeflenmektedir.

 

Bu sürece ilişkin olarak; ambalaj tasarımlarının geri dönüşümü destekleyecek şekilde geliştirilmesi, ambalajlamada geri dönüştürülmüş içerik kullanımının artırılması, aşırı ambalaj kullanımının düzenlenmesi ve ambalaj atıklarının azaltılması hususlarında çalışmalar yapılacağı, ilgili mevzuatın gözden geçirileceği ifade edilmektedir.

 

İlgili süreçte şu an görüş toplanıyor olup, Avrupa Komisyonu’nun konuyla ilgili yasal adımları 2021 yılında atması beklenmektedir.

 

AB Komisyonu kaynaklı bilgilere göre 2017 yılında AB genelinde kişi başı ambalaj atığı 173 kg seviyesine ulaşarak o güne kadarki en yüksek düzeyine ulaşmış bulunmaktadır.

 

Eurostat verilerine göre 2007 yılında AB genelinde ambalaj toplamı 81,5 milyon ton iken, 2017 yılında bu miktar % 8,5 artışla 88,4 milyon tona ulaşmış bulunmaktadır.

 

Söz konusu artışta çeşitli faktörlerin başrolü oynadığı ve bunların başında tek-kullanımlık plastik ürünlerin tüketiminin artması, son dönemde online satışlardaki artışlar ile bazı ürünlerde gereksiz fazla ambalajlama olduğu belirtilmektedir.

 

Ambalajlama sektörünün plastik atıklara en çok katkı yapan sektör olduğu belirtilirken, 2018 yılında ambalaj sektörünün 17,8 milyon ton plastik atık ürettiği belirtilmektedir.

 

Konuya, 6 Ağustos 2020 tarihine kadar görüş verilebilmesi mümkün olup görüş bildirim ekranına

 

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12263-Review-of-the-requirementsfor-packaging-and-feasibility-of-measures-to-prevent-packaging-waste

internet adresinden ulaşılabilmektedir.

 



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.