Bülten Sıra No: 2018/3667

Kuzey Kore’ye Birleşmiş Milletler Yaptırımları Hakkında

06 Aralık 2018, Perşembe

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Türkiye’nin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (Kuzey Kore) uluslararası hukuk çerçevesinde nükleer ve balistik füze programına son vermesini teminen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan ve söz konusu ülkeye yaptırım uygulanmasını öngören kararlarına katıldığı ve söz konusu yaptırımları uyguladığı belirtilmektedir.

Anılan yazının devamında; 2017/9950 sayılı ve  2018/11480 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları yürürlüğe girdiği ifade edilmektedir. Söz konusu kararların yürürlüğe girmesinden sonra BMGK’nin 1718 sayılı Kararının 8 (d) ve 8 (e) paragraflarında 2321 sayılı Kararının 12. paragrafında ve 2371 sayılı Kararının 6. Paragrafında yer alan tedbirlere tabi yasaklılar listelerine 1718 sayılı Karar uyarınca kurulan Komite tarafından yapılan güncellemeler ekte sunulmaktadır.( BM’in konu ile ilgili kararını indirmek için tıklayınız).

Bahse konu listeye; Kuzey Kore taşıtlarına gemiden gemiye muhtemelen petrol aktarımı yapan “SHANG YUAN BAO”, “NEW REGENT” ve “KUM UN SAN 3”isimli deniz taşıtlarının ilave edildiği, Belize bayraklı “Wan Heg 11” gemisinin artık “KUMJINGANG3” adı ve Kuzey Kore bayrağıyla çalışmakta olduğu ve kuruluşlar listesinde yer alan “Pro-Gain Group Corporation” ile ilgili olarak güncelleme yapıldığı belirtilmektedir.

Konsolide listelerin güncel hallerine aşağıda yer alan web adresinden ulaşılabilmektedir.

 

Web Sayfası

https://www.un.org/sc/suborg/en/sanctions/un-sc-consolidated-list

https://www.un.org/sc/suborg/en/sanctions/1718/materials/list-of-designated-vessels

Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.