Bülten Sıra No: 2018/3454

T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin İran ziyareti vesilesiyle “Türkiye – İran İş Konseyi Ortak Toplantısı”, 17 – 19 Nisan 2018, Tahran

13 Nisan 2018, Cuma

DEİK’ten alınan yazıda;

 

T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin İran İslam Cumhuriyetine ziyareti vesilesiyle, 17 – 19 Nisan 2018 tarihleri arasında Tahran – İran’a bir özel sektör heyet ziyareti düzenleneceği bildirilmektedir. Anılan ziyaret kapsamında İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Ziraat Odaları birliği ile “Türkiye – İran İş Konseyi Ortak Toplantısı” ve ikili iş görüşmeleri öngörülmektedir.

 

Malumlarınız olduğu üzere P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan görüşmeler ve İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması ile birlikte İran’da başta enerji, petrokimya, madencilik, inşaat, perakende, lojistik ve turizm/otelcilik olmak üzere birçok sektörde yeni işbirliği fırsatları doğmuştur. Bu fırsatların değerlendirilmesi ve Türk firmalarının İran pazarında daha aktif yer alarak önümüzdeki iki yıl için belirlenmiş olan karşılıklı 30 milyar dolarlık ticaret hedefinin yakalanabilmesi adına söz konusu toplantı büyük önem arz etmektedir.

 

İran ile başlıca ihracat kalemleri ağaç ürünleri, otomotiv ve altın iken; önde gelen ithalat kalemleri ise kimyasallar, işlenmemiş çinko ve alüminyum olarak sıralanabilir. İran Türkiye’nin Orta Asya pazarlarına ulaşımında en kısa güzergahtır. Türkiye ve İran arasında 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) bulunmaktadır.

 

Bu çerçevede, taslak programı ekte yer alan söz konusu ziyarete katılmak isteyenlerin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/658/10788 adresinde yer alan anketi 16 Nisan 2018 Pazartesi günü mesai bitimine kadar doldurmaları gerekmektedir.

 

İlgili Kişiler: Akın Dıblan, 0212 339 50 28, adiblan@deik.org.tr / Aziz Toprak| atoprak@deik.org.tr | 0212 339 5029

 

Ek için tıklayınız.



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.