Bülten Sıra No: 2006/190

1- İTKİB “Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Haber ve Yorum Bülteni” Haziran Sayısı Hk.<br> 2- “Türkiye’de Kalite Altyapısının Desteklenmesi (TKAD) Projesi” Hk.<br> 3- Dubai’de İş Kurma ve Serbest Bölgelerin Avantajları Hk.<br> 4- EGYPTINVEST 2006 Hk.<br> 5- İşlenmemiş Kıymetli Madenlerin İthal ve İhracı Hk.<br> 6- Bedeli Krediden Karşılanan İthalat İşlemleri Hk.<br>

14 Temmuz 2006, Cuma
 
1- İTKİB Genel Sekreterliği’nce uluslararası kaynaklar taranarak aylık olarak hazırlanan, “Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Haber ve Yorum Bülteni”nin Haziran 2006 sayısı hazırlanmış ve www.itkib.org.tr adresli web sayfasının “Raporlar/İstatistik” menüsünde ”Raporlar” başlığı altında “Haber-Yorum Bülteni” kısmına yerleştirilmiştir. Bültende AB’nin antidamping rejimi tartışmaları, Çin, Hindistan, Bangladeş, Vietnam gibi rakip ülkelerdeki güncel gelişmeler, uluslararası konferanslar, Wal-Mart, Marks & Spencer, Sara Lee, Adidas gibi çok uluslu şirketlerin tedarik zincirlerinde ve mağazacılık politikalarındaki gelişmeler ile yatırımları, Brüksel’de yıllık toplantısını yapan Avrupa Teknoloji Platformu’nun açıkladığı “Stratejik Araştırma Gündemi” ile İTKİB’i ziyaret eden Koreli işadamları ve Avrupalı alıcılarla ilgili bilgiler yeralmaktadır. İlgilenen üyelerimiz Haber Yorum Bülteni Haziran
sayısına aşağıdaki linki tıklayarak da ulaşabilir. http://www.itkib.org.tr/default.asp?CID=RAPORLAR&urlID=628&dropdownid=raporlar 
 
2- Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden gönderilen bir yazıda, teknik mevzuat uyumu sürecinde ülkemizdeki mevzuat uygulama altyapısının AB’dekine eş düzeye getirilmesini teminen, AB’nin MEDA Programı kapsamında finanse ettiği “ Türkiye’de Kalite Altyapısının Desteklenmesi (TKAD) Projesi”nin yürütülmekte olduğu hatırlatılmaktadır. 2002 yılında uygulamaya konan projede, ülkemiz kamu sektörünü Dış Ticaret Müsteşarlığı temsil etmektedir. Sözkonusu projede belirli bir aşama kaydedilmiş olup; bir alt proje olan "Yeterlilik Testleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırmalar Projesi" tarafından proje kapsamındaki gelişmeleri içeren “Yeterlilik Testleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma” başlıklı bir haber bülteni (Haziran 2006) hazırlanmıştır. İlgilenen üyelerimiz projeler için http://www.quality-turkey.org adresli internet sitesini inceleyebilir; haber bültenine http://www.quality-turkey.org/exc_tr/yeterlilik.htm adresinden erişebilir.
3- Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden gönderilen bir yazı ekinde Dubai Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanmış olan “Dubai’de İş Kurma ve Serbest Bölgelerin Avantajları” konulu İngilizce bir bilgi notu alınmıştır. Sözkonusu not ilgilenen üyelerimizin ulaşabilmelerini teminen Genel Sekreterliğimizin web sitesinde (http://www.itkib.org.tr) “Raporlar/İstatistik” menüsünde, “Raporlar” başlığı altında “Ülke Raporları” kısmına yerleştirilmiştir.
 
4- TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, 2003 yılından beri her sene farklı temalarla düzenlenmekte olan, Uluslararası Yatırım ve Ticaret Konferansı’nın dördüncüsü EGYPTINVEST 2006’nın, bu yıl “Uygulama ve Etki” ana teması ile 6-7 Aralık 2006 tarihlerinde Kahire’de gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Mısır’a ilk kez yatırım yapacak olan dış yatırımcıları ülkeye çekmeyi hedefleyen EGYPTINVEST 2006 çerçevesinde ayrıca “Yatırım Köyü” temalı bir sergiye de yer verilecektir. Söz konusu sergiyle, Mısır’daki geçmiş projeler ve özel şirketler ile devlet kurumlarını kapsayacak olan yatırım olanakları sunulacaktır. Anılan konferans hakkında daha detaylı bilgi www.egyptinvest.com internet adresinden, egypt@i-ep.com e-posta adresinden veya +20-2-517 02 71 numaralı telefondan temin edilebilir.
 
5- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan gönderilen bir yazıda; Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakında 32 sayılı Karar’ın 7’nci maddesine göre işlenmemiş kıymetli madenlerin ithal ve ihracında, İthalat ve İhracat Rejimi, Karar ve Yönetmelikleri’nin uygulanmamakta olduğundan bahisle, İhracat Mevzuatı hükümleri uygulanmayan bir eşyanın ihracının, kredi ihracat taahhüdüne sayılmasının 99/13812 sayılı İhracat, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Karar’ın 3’üncü maddesi çerçevesinde uygun mütalaa edilmediğinin bildirildiği belirtilmektedir.
 
6- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan alınan bir yazıda; bedeli krediden karşılanan ithalat işlemleriyle ilgili olarak yapılan açıklama sebebiyle 23 Haziran 2004 tarih ve 2004/YB-50 sayılı genelgenin ikinci sayfasının yeniden düzenlendiği belirtilmiştir. İlgili genelgenin tam metni aşağıdaki web sayfasından görülebilir.
 
 


Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.