Bülten Sıra No: 2006/118

1-Bilişim Çırakları Projesi Hk. <br> 2-Pakistan Vize Kolaylığı Hk.<br> 3-Cezayir’de Özel Bankalar Sorunu Hk.<br> 4-%8 KDV Oranına Tabi Olan G.T.İ.P Numaraları Hk.<br> 5-Liberya Uyruklu Bazı Kişilere Uygulanan Kısıtlamalar Hk.<br> 6-Kuveyt-Türkiye Ticari İlişkilerinin Değerlendirilmesi ve Mevcut Fırsatlar Konulu Çalışma Hk.<br> 7-Ukrayna Yatırım Olanakları Hk. <br> 8-DEİK–Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Kazak İş Konseyi Toplantısı Hk.<br>

28 Nisan 2006, Cuma

1-Bilişim Çırakları Projesi Hk.
2-Pakistan Vize Kolaylığı Hk.
3-Cezayir’de Özel Bankalar Sorunu Hk.
4-%8 KDV Oranına Tabi Olan G.T.İ.P Numaraları Hk.
5-Liberya Uyruklu Bazı Kişilere Uygulanan Kısıtlamalar Hk.
6-Kuveyt-Türkiye Ticari İlişkilerinin Değerlendirilmesi ve Mevcut Fırsatlar Konulu Çalışma Hk.
7-Ukrayna Yatırım Olanakları Hk.
8-DEİK–Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Kazak İş Konseyi Toplantısı Hk.

1- TİM -Türkiye İhracatçılar Meclisi ’nden alınan 26 Nisan 2006 tarihli yazıda, TİM, KOSGEB, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu ile ortaklaşa yürütülmekte olan “ Bilişim Çırakları Projesi “ kapsamında, 9 Kasım 2005 tarihinde başlayan eğitim çalışmalarının 18 Mayıs 2006 tarihi itibariyle sona ereceği bildirilmektedir. Söz konusu proje ile, ihracat, ithalat ve muhasebe işlemleri başta olmak üzere bileşim teknolojilerini iyi kullanan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında eğitim alan Bilişim Çırakları, KOSGEB’in hedef kitlesinde yer alan, 1-150 işçi çalıştıran ve imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lere istihdam edilecek ve söz konusu KOBİ’lere 6 ay boyunca aylık brüt asgari ücret tutarı kadar destek sağlanacaktır. 
Bu bağlamda, Bilişim Çıraklarını  istihdam etmek isteyen KOBİ’lerin,
-1-150 arası işçi çalıştırması ve imalat sanayinde faaliyet göstermeleri,
-KOSGEB tarafından hazırlanmış bulunan Yararlanıcı Durum Tesbit Formlarını doldurmaları,
-Üç yıllık Stratejik yol Haritalarını hazırlamaları gerekmektedir.
Doldurulması gereken Form ve Yol Haritası ile ilgili detaylı bilgiler KOSGEB’in www.kosgeb.gov.tr adresli web sayfasında bulunmaktadır.
Söz konusu pojeden yararlanmak isteyen ve yukarı belirtilen şartları sağlayan üyelerimizin vergi numaralarını, ünvanlarını, adres, telefon, faks ve e-posta adreslerini 4 Mayıs 2006 Perşembe günü mesai saat bitimine kadar Genel Sekreterliğimize (faks: 0212 454 04 23, e-posta: arge@itkib.org.tr , ilgili kişiler, tel: 0212 454 02 00, Ahmet ŞİŞMAN, dahili: 1319, Türkan BAYRAKTAR, dahili:1314) bildirmeleri gerekmektedir.

2- Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden gönderilen bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bir yazıya atıf yapılarak, Pakistan hükümeti tarafınca, aralarında ülkemizin de bulunduğu 49 ülkenin işadamlarına uygun tavsiye ya da davet mektubu ibraz etmeleri kaydıyla, sınır kapılarında vize ita edilmesi kararı alındığı bildirilmektedir.
Aynı yazıda ayrıca, ülkemizdeki sanayi ve ticaret odalarından veya Pakistan temsilciliklerinden alınmış bir tavsiye mektubu ya da Pakistan’daki ilgili ticaret veya sanayi odasından onaylı bir şirketten gönderilen davet mektubu ibraz eden iş adamlarımızın 30 gün ikamet süreli Pakistan vizelerini bu ülke sınır kapılarında alabileceği de kaydedilmektedir. 

3- Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan alınan bir yazıda, Cezayir Ticaret Müşavirliğimizin bir yazısına atfen, bir süre önce el konulan Khalifa Bank'tan sonra, La Banque Commerciale et Industrielle d'Algérie (BCIA), Union Bank, AIB, La CA Bank, Algerian International Bank ve Al Rayan Algerian Bank isimli özel bankaların faaliyetlerinin durdurulduğu ve sözkonusu bankaların tasfiye edileceğinin Cezayir Merkez Bankası'nca bildirildiği ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, Bankacılık Komisyonunca alınan kararın, Banka Mevduatları Garanti Kurumu'nun duruma müdahale etmesini ve yürürlükteki kanun ve yönetmelikler çerçevesinde küçük mevduat sahiplerinin zararlarının hızla tazmin edilmesini öngördüğü belirtilmiş, mali piyasada yalnızca yabancı sermayeli bankalar ile sermayesinin yarısı yabancılara ait olan bankaların faaliyette bulunduğu bildirilmiştir.

4- İplik, her nevi mensucat, iç ve dış giyim eşyası , işlenmiş post, deri giyim, ayakkabı, terlik, çizme, halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları gibi ürünlerde uygulanacak KDV oranını %18’den,  %8’e indiren Bakanlar Kurulu Kararı  08.03.2006 tarih ve 26102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve  sözkonusu indirim üyelerimize 09.03.2006 tarih ve 2006/57 nolu sirkülerimiz ile duyurulmuştu.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı hangi G.T.İ.P numaralı ürünlerin KDV’sinin %8 olduğunu gösteren bir tabloyu web sayfalarında yayımlamıştır. Söz konusu tabloya  http://www.gib.gov.tr/fileadmin/haberler/KDV_Oran.htm  adresinden ulaşılabilir.

5- Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden gönderilen bir yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bir yazıya atıf yapılarak, BMGK - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 22 Aralık 2003 tarih ve 1521 sayılı Kararı ile 12 Mart 2004 tarih ve 1532 sayılı Kararı uyarınca; BMGK Liberya Yaptırımlar Komitesi tarafından 3 Nisan 2006 tarihinde, haklarında seyahat kısıtlamaları uygulanması ile mal varlıklarının dondurulması hükme bağlanan Liberya uyruklu kişilerin listesinin yayınlandığı belirtilmektedir.
BMGK’nin 1521 sayılı kararının dördüncü paragrafı uyarınca, haklarında seyahat kısıtlaması kararı alınan kişiler aşağıda yeralmaktadır
Ms. Jewel Howard Taylor (Senatör, Liberya Senatosu), Mr. Edwin Snowe (Temsilci, Liberya Temsilciler Meclisi),  Mr. Adolphus Dolo (Senatör, Liberya Senatosu), Mr. Kai Farley (Temsilci, Liberya Temsilciler Meclisi)
BMGK’nin 1532 sayılı kararının birinci paragrafı uyarınca, haklarında mal varlıklarının dondurulması kararı alınan kişiler aşağıda yeralmaktadır
Ms. Jewel Howard Taylor (Senatör, Liberya Senatosu), Mr. Edwin Snowe (Temsilci, Liberya Temsilciler Meclisi)

6-Kuveyt Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğince İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi’nin “İGEME‘den Bakış Dergisi”  için hazırlanan “Kuveyt-Türkiye Ticari İlişkilerinin Değerlendirilmesi ve Mevcut Fırsatlar” konulu çalışmaya http://www.itkib.org.tr/duyurular/sirkuler/dosyalar/28_04_2006_001_kuveyt.doc  adresinden ulaşabilir.

7- İGEME-İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi kanalıyla Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu’ndan alınan yazı ekinde yeralan; Ukrayna’nın Zaporozhye ve Ternopil Bölgelerinin sahip oldukları ihraç potansiyelleri ve yatırım projeleri hakkında bilgi verilen dökümanlar Genel Sekreterliğimizin web sayfasının http://www.itkib.org.tr/default.asp?CID=IHRACAT&urlID=605 adresli bölümüne, ülke raporları altına yerleştirilmiştir.

8-TİM–Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda, DEİK– Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan gelen bir yazıya atfen, DEİK– Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Kazak İş Konseyi Toplantısı’nın Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Abdüllatif Şener ve Kazakistan Başbakanı Daniyal Ahmedov’un iştirakleriyle 8 Haziran 2006 tarihinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da Okan Intercontinental Oteli’nde gerçekleştirileceği; toplantının resmi açılışı ve çalışma yemeğini müteakiben Türk ve Kazak firmaları arasında ikili görüşmeler yapılacağı bildirilmektedir.
Adı geçen ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin en geç 5 Mayıs 2006 günü mesai bitimine kadar DEİK– Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na başvurmaları gerekmektedir. (İrtibat: Tel: 0 212 339 50 54/55  Fax: 0 212 270 37 84 E-mail: ekunt@deik.org.tr)

 



Bültenlerimizi email ile almak istiyorsanız tıklayınız.