Bülten Sıra No: 2004/15
2003 yılı Olağan Genel Kurulları
İSTANBUL
Konu: 2003 yılı Olağan Genel Kurulları ÖNEMLİ-SÜRELİ
İTKİB Başkanlar Kurulu Kararı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın uygun görüşleri doğrultusunda 2003 yılı Olağan Genel Kurul toplantı tarihleri ve gündemleri aşağıda yazılı olduğu gibidir.
Bilgileriniz ve teşrifleriniz önemle rica olunur.
Saygılarımla,
Tuncer ÖĞÜN
G Ü N D E M Genel Sekreter
1- Açılış,
2- Genel Kurul Başkanlık Divanı’nın seçimi,
3- Yönetim Kurulu çalışma raporunun okunması ve görüşülmesi,
4- Bilanço, gelir-gider hesaplarının incelenmesi,
5- Denetim Kurulu raporunun okunması ve görüşülmesi,
6- Yönetim Kurulu’nun ibrası,
7- Denetim Kurulu’nun ibrası,
8- Müteakip yıl bütçe ve iş programlarının görüşülmesi,
9- Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyeleri asil ve yedeklerinin seçilmesi (Deri ve Deri Mamülleri ile Halı İhracatçı Birliklerini ilgilendirmektedir)
10- Dilek ve temenniler.
BİRLİĞİN ADI |
I.TOPLANTININ TARİHİ-SAATİ VE YERİ |
I.TOPLANTIDA GEREKLİ NİSAP SAĞLANAMADIĞI TAKDİRDE YAPILACAK II. TOPLANTININ TARİHİ-SAATİ VE YERİ |
İst.Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği |
17.4.2004 Cumartesi Saat 10.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu |
19.4.2004 Pazartesi Saat 10.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu (Çobançeşme Mevkii Sanayi Cad.Yenibosna/İSTANBUL) |
İst. Halı İhracatçıları Birliği |
17.4.2004 Cumartesi Saat 12.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu |
19.4.2004 Pazartesi Saat 14.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu (Çobançeşme Mevkii Sanayi Cad.Yenibosna /İSTANBUL) |
İst.Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği |
17.4.2004 Cumartesi Saat 14.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu |
20.4.2004 Salı Saat 10.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu (Çobançeşme Mevkii Sanayi Cad.Yenibosna /İSTANBUL) |
İst.Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği |
17.4.2004 Cumartesi Saat 16.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu |
20.4.2004 Salı Saat 14.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu (Çobançeşme Mevkii Sanayi Cad.Yenibosna /İSTANBUL) |
GENEL KURUL’A İŞTİRAK EDECEK ÜYELERİMİZE ÖNEMLİ NOT:
Genel Kurul’a
a) İlgili Birliğe 2003 ve daha önceki yıllara ait senelik aidatlarını ödemiş, herhangi bir nedenle borcu olmayan ve en geç 31.12.2003 tarihine kadar üye olan,
b) 2002 veya 2003 yıllarında İTKİB üzerinden ilgili İhracatçı Birliği iştigal alanına giren malların fiilen ihracatını yapan veya ihracat kaydı ile imalat yapan ve bu durumları Birlik kayıtları ile doğrulanan veya İTKİB üzerinden yaptığı ihracata ilişkin G.B.’nin, aslının görülmesi kaydıyla bir adet fotokopisini tevsik eden,
c)Özel Fatura ile ihracat yapan ve bu ihracatını Birlik kaydına aldıran ve nisbi aidatını ödeyen,
d) Temsilci Görevlendirme Yazısını veya Vekaletnamelerini, en son tarihli imza sirküleriyle birlikte en geç 13.04.2004 Salı günü saat 18.00’e kadar, İTKİB kayıtlarına intikal ettiren üyeler iştirak edebileceklerdir.
(İmza sirkülerinde adı geçen kişinin Genel Kurul’a katılması halinde Temsilci Görevlendirme yazısı, sözkonusu kişinin mazereti nedeniyle katılamaması halinde ise asaleten Genel Kurul’a katılmaya hak kazanmış bir başka firmaya vekaletname vererek Genel Kurul’a iştirak edilebilmektedir.)
e) FAKSLA MÜRACAAT KESİNLİKLE KABUL EDİLMEYECEKTİR.
f) Konuya ilişkin detaylı bilgi; 0.212.454 02 38-50 no’lu telefonlardan alınabilir.
İHRACATÇI BİRLİKLERİ YÖNETMELİĞİ’NDE YER ALAN
GENEL KURUL VE YÖNETİM KURULU İLE İLGİLİ
MADDE VE HÜKÜMLER
ORGANLAR
Genel Kurula Davet
Madde 3- Karar’ın 16 ncı maddesine uygun olarak yapılacak Genel Kurula çağrı ile ilgili davet mektubunda, toplantının yer, gün ve saati ile gerekli nisap sağlanamadığı takdirde ikinci toplantının yeri ve zamanı ile hangi üyelerin toplantıya katılabilecekleri belirtilir.Mektup örneği ve gazete ilanı en kısa sürede Müsteşarlığa iletilir.
Genel Kurul Listesinin Hazırlanması
Madde 4- Genel Sekreterlik, Genel Kurul toplantısına katılacak üyelerin,
a)Biten takvim yılı itibariyle Birliğe aidat borcu bulunup bulunmadığını,
b)Üyeler tarafından, Genel Kurul ilk toplantı tarihinden en az 3 iş günü önce Genel Sekreterlik kayıtlarına geçmiş olması kaydıyla Karar’ın 10 uncu maddesine göre verilecek, örneği Yönetmeliğe ekli (EK-1) Vekaletnamelerin gerçeğe uygun olup olmadığını,
c)Tüzel kişiler adına Genel Kurul’a katılacak kişilerin Genel Kurul ilk toplantı tarihinden en az 3 iş günü önce Genel Sekreterlik kayıtlarına geçmiş olması kaydıyla verilecek, örneği Yönetmeliğe ekli (EK-2) temsilci görevlendirme belgelerinin ilgili mevzuata uygun olup olmadığını, araştırmakla yükümlüdür.
İlk toplantı tarihinden en geç 3 iş günü öncesi mesai saati sonuna kadar aidat borçlarının ödenmiş olması ve Karar’ın 10 uncu maddesi çerçevesinde, 2002 veya 2003 yıllarında İTKİB üzerinden, üyesi bulunduğu İhracatçı Birliği iştigal alanına giren maddelerin fiilen ihracatını yapan veya ihracat kaydıyla imalat yapan ve bu durumları ilgili Birlik kayıtlarında görünen üyelerin ayrıca Gümrük Beyannameleri tevsik etmeleri gerekmemektedir.İTKİB kayıtlarında Gümrük Beyannamesi kaydı görünmeyen üyelerin aslı görülmek ve iade edilmek üzere bir adet Gümrük Beyannamesi fotokopisini ibraz etmeleri gerekmektedir.Konuya ilişkin listeler Birliğimizde mevcuttur. Bu tarihten sonra yapılan aidat borcu ödemeleri ve Gümrük Beyannameleri ibrazı toplantıya giriş hakkı vermez.
Genel Sekreterlik ayrıca, vecibelerini yerine getirmiş üyeleri ve aidat borçlarını havi listeyi ilk toplantı tarihinden 1 hafta önce Birlik Merkezinde ilan ederek üyelerin incelemesine sunar.Genel Kurula katılma hakkını haiz üyeleri gösterir liste ilk toplantı tarihinden 24 saat önce Birlik Merkezinde üyelerin tetkikine hazır bulundurulur.Listeye itirazlar bu süre içerisinde yapılır.
Toplantı günü listeye yapılan itirazlar dikkate alınmaz.
Kuruluş Genel Kurulu, Birliğin kurulması için müraacatta bulunan ihracatçıların katılımı ile yapılır.
Hazirun Cetveli
Madde 5- Hazirun Cetveli, toplantı saatinden uygun bir süre önce imzaya açılır.Genel Kurula katılma hakkını haiz üye ve temsilciler kimlik kartlarını ibraz ederek Hazirun Cetvelini imzalar ve toplantıya giriş ile oy kullanma kartlarını alarak toplantı salonuna girerler.
Hazirun Cetvelinin Kapatılması
Madde 6- Yönetim Kurulu üyelikleri seçimi öngörülen Genel Kurul toplantılarında, ilan edilen toplantı saati geldikten ve gerekli nisap sağlandıktan sonra toplantı açılabilir.Hazirun cetveli ise seçimlere geçilinceye kadar açık tutulur.
Diğer Genel Kurul toplantılarında, ilan edilen toplantı saati geldikten ve gerekli nisap sağlandıktan sonra Hazirun cetveli kapatılarak toplantıya başlanır.
Gerekli nisap sağlanamadığı takdirde, ilan edilen toplantı saatinden itibaren 1 saat beklenir.Üye sayısı 1000’den fazla olan birliklerde bu süre iki saattir.Yine nisap sağlanamaması halinde durum bir zabıtla tesbit edilir.
Toplantının Açılması
Madde 7- Genel Kurul toplantıları, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra Müsteşarlık temsilcisinin iş’arı üzerine Genel Sekreter tarafından açılır.
Genel Kurul, toplantıda bulunan üyeler arasından açık oylama ile bir Divan Başkanı ve 2 Divan Katibi seçer.Yönetim Kurulu asil üyeleri Başkanlık Divanına seçilemezler.
Genel Kurul Kararları
Madde 8- Genel Kurul’da kararlar oy çokluğu ile alınır ve tüm üyeler için bağlayıcıdır.
Üyelerden birinin şahsını, firmasını ve temsil ettiği firmayı ilgilendiren bir hususun müzakeresinde ilgili üyenin oy hakkı yoktur.
Genel Sekreterlik, Genel Kurul toplantısında alınan kararları ve seçim sonuçlarını en kısa sürede Müsteşarlığa bildirmekle yükümlüdür.
Yönetim Kuruluna Seçilebilecek Olanlar
Madde 9- Seçim olan yıllarda seçimlere geçilmeden önce Divan Başkanı, Genel Kurula katılma hakkını haiz üyelerden, Kararın 20 nci maddesi hükmü çerçevesinde belli bir miktarda (son iki takvim yılı itibariyle asgari 500.000 US $) ihracat yapmış olanların Yönetim Kurulu Üyeliklerine aday olabileceklerini Genel Kurul’a hatırlatacaktır.Divan Başkanı bu hatırlatmayı yapmadığı takdirde Müsteşarlık temsilcisi gerekli uyarıyı yapar.
Yönetim ve Denetim Kurulunun Seçimi
Madde 10- Yönetim ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyelikleri için yapılacak seçimlerde aşağıda belirtildiği şekilde hareket edilir.
Teklif edilen Yönetim ve Denetim Kurulu üye adayları ayrı ayrı, üyelerin görebilecekleri şekilde bir tahtaya yazılır.İsmi belirtilen adayların dışındakilere oy verilmesi halinde verilen oy geçersiz sayılır.Üyeler ayrı listeler halinde Yönetim Kurulu için en çok 18 aday ismi, Denetim Kurulu için en çok 4 aday ismi yazılı oy pusulalarını Birlik tarafından dağıtılan zarflara koymak suretiyle Hazirun cetvelindeki sıra esas alınarak, Divan huzurunda oy sandığına atarlar ve oy kartlarını teslim ederler. Bir üye hem Yönetim Kurulu’na , hem de Denetim Kuruluna üye olamaz.
Oy verme işlemi bittikten sonra, sandık, Divan Heyetinin huzurunda açılır.Sandıktan çıkan zarflar sayılarak Hazirun cetveli yekünü ile karşılaştırılır.Fazla oy zarfı çıkması halinde fazla çıkan sayı kadar zarf, içine bakılmaksızın ayrılarak imha edilir.Bilahare oylar tasnif edilir.
Tasnif sonucunda en fazla oy alan adaydan başlanmak suretiyle asil ve yedek üyeler tespit edilir.Oyların eşit olması halinde üyelik sırasının tespiti için kur’aya başvurulur.
Seçim sonuçları, cetvel ile Seçim Sonuç Belgesine işlenerek , Müsteşarlık Temsilcisi, Divan ve Genel Sekreter tarafından imzalanır.
Birden fazla oy pusulası ihtiva eden zarflardaki oy pusulaları ile yukarıda belirtilen sayılardan fazla isim bulunan oy pusulaları geçersizdir.Tüzel kişilerin aday olmaları halinde, tüzel kişinin temsilcisinin ismine verilen oylar da geçersiz sayılır.
Seçilen Yönetim Kurulu Üyelerinin Yükümlülükleri
Madde 11- Seçilen Yönetim Kurulları Asil ve Yedek Üyeleri seçimi takibeden 30 gün içerisinde Karar’ın 20’nci ve 22’nci maddeleri hükümlerine göre seçilmelerine mani bir hallerinin bulunmadığını tevsik etmekle yükümlüdürler. Bu süre zarfında tevsik edemeyenler, sürenin hitamından itibaren, tevsik işlemini tamamlayıncaya kadar, Yönetim Kurulu Toplantılarına giremezler ve bu şekilde katılmadıkları toplantı sayısının üçe ulaşmasıyla üyelikleri düşer.
Yönetim Kurulunun Seçilememesi veya İbra Edilmemesi
Madde 12- Yönetim Kurulu’nun ibra edilmemesi veya görev süresi sona eren Yönetim Kurulu’nun yerine yenisinin seçilememesi hallerinde Birlik işleri, yapılacak ilk Olağan Genel Kurula kadar, Müsteşarlıkça verilecek talimat çerçevesinde, Genel Sekreter tarafından yürütülür.
Genel Kurulun Yapılamaması
Madde 13- Karar’ın 18 inci maddesindeki şartların bulunamaması nedeniyle Genel Kurulun yapılamaması halinde, Birlik işlerinin aksatılmadan yürütülmesini teminen, Genel Kurul gündemindeki konularda Müsteşarlıkça karar verilir. Genel Kurulun bu şekilde iki defa üst üste yapılamaması halinde Birliğin feshi veya başka bir Birlikle birleştirilmesi için Müsteşarlıkça gereğine tevessül olunur.
Genel Kurulun Geçersiz Sayılması
Madde 14- Genel Kurul, Karar ve ilgili Mevzuata göre geçersiz sayılması halinde 30 gün içinde tekrarlanır.
EK:1
VEKALETNAME ÖRNEĞİ
---------------------------------------
................................................. İHRACATÇILARI BİRLİĞİ
GENEL SEKRETERLİĞİ’NE
İSTANBUL
Üyesi bulunduğum.............................................................................................Birliği’nin ........................tarihinde yapılacak olan............ yılı ............................................Genel Kurulu’na mazeretim nedeniyle katılamayacağımdan, bu toplantıda firmamı temsile ve adıma oy kullanmaya aşağıda tatbiki imzası bulunan aynı Birlik üyesi ........................................................ vekil tayin ettim.
Bilgilerine arz ederim.
VEKİLİN: VEKALETNAMEYİ VEREN ÜYENİN:
Birlik Üye Sicil No.su: Birlik Üye Sicil No.su:
Tel: Tel:
Fax: Fax:
İmza ve Kaşesi: Firma Kaşesi, İsim Kaşesi:
EK: 2
TEMSİLCİ GÖREVLENDİRME YAZISI
-------------------------------------------------------------
(Tüzel Kişi Üyenin
Antetli Kağıdına)
Tarih :..../..../......
Sayı:
.................................................. İHRACATÇILARI BİRLİĞİ
GENEL SEKRETERLİĞİ’NE
İSTANBUL
Üyesi bulunduğumuz..........................................................................Birliği’nin.................. tarihinde yapılacak olan ................ yılı ........................................Genel Kurulu’nda firmamızı, kanuni temsilcimiz olan ve aşağıda imzası bulunan ........................................... temsil ve adıma oy kullanmak üzere görevlendirdiğimizi arz ederiz.
Firma Birlik Üye Sicil No:
Tel:
Fax:
Görevlendirilen Temsilcinin Firmanın Yetkili
Tatbik İmzası İmzaları
(Firma Kaşesi,İsim Kaşesi)
İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ BÜNYESİNDEKİ BİRLİKLERİN
2003 YILI GENEL KURULLARI TAKVİMİ
BİRLİK ADI |
GENEL KURULA KATILMAK İÇİN EN SON ÜYELİK TARİHİ |
KESİN OLMAYAN HAZİRUN CETVELLERİNİN ASKIYA ÇIKARILIŞI |
ÜYELİK BORÇLARININ ÖDENMESİ VE TEMSİLNAME VE VEKALETNAMELERİN İBRAZININ SON GÜNÜ |
KESİNLEŞMİŞ HAZİRUN CETVELLERİNİN İLANI VE İTİRAZLARININ KABUL GÜNÜ |
1.TOPLANTI TARİH SAAT VE YERİ |
1.TOPLANTIDA NİSAP SAĞLANAMAZSA 2.TOPLANTI TARİH SAAT VE YERİ |
İst.Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhr. Birliği |
31.12.2003 |
10.4.2004 Cumartesi |
13.4.2004 Salı Saat 18.00’e kadar |
16.4.2004 Cuma |
17.4.2004 Cumartesi 10.00 Dış Ticaret Kompleksi |
19.4.2004 Pazartesi 10.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu Yenibosna/İstanbul |
İst.Halı İhracatçıları Birliği |
31.12.2003 |
10.4.2004 Cumartesi |
13.4.2004 Salı Saat 18.00’e kadar |
16.4.2004 Cuma |
17.4.2004 Cumartesi 12.00 Dış Ticaret Kompleksi |
19.4.2004 Pazartesi 14.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu Yenibosna/İstanbul |
İst.Tekstil ve Hammaddeleri İhr.Birliği |
31.12.2003 |
10.4.2004 Cumartesi |
13.4.2004 Salı Saat 18.00’e kadar |
16.4.2004 Cuma |
17.4.2004 Cumartesi 14.00 Dış Ticaret Kompleksi |
20.4.2004 Salı 10.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu Yenibosna/İstanbul |
İst.Deri ve Deri Mamülleri İhr.Birliği |
31.12.2003 |
10.4.2004 Cumartesi |
13.4.2004 Salı Saat 18.00’e kadar |
16.4.2004 Cuma |
17.4.2004 Cumartesi 16.00 Dış Ticaret Kompleksi |
20.4.2004 Salı 14.00 Dış Ticaret Kompleksi Zemin Kat Toplantı Salonu Yenibosna/İstanbul |